Hvis man er blevet separeret, skilt, eller bare flyttet fra hinanden, er der tit stadig ting man skal finde ud af sammen. Det gælder særligt hvis man har børn. Man har måske forsøgt at tale sig til rette, måske har man også prøvet parterapi. Men der er stadig uenigheder som gør det hele meget vanskeligt, og tit ender det i skænderier.
Konfliktmægling er en metode til at forholde sig til konflikter som man ikke let kan tale sig ud af. Ved konfliktmægling får man hjælp til at håndtere uenighederne gennem aftaler som gør at uenighederne er til at leve med selvom de ikke forsvinder.
Man skal kunne følge med børnenes liv, man skal kunne deltage i vigtige begivenheder, også når den anden er med. Man skal kunne aftale og lave kompromiser mht barnets forhold. Man skal hjælpe til at der er et sikkert miljø om børnene begge steder og undgå at forskelligheder bliver til konflikter som involverer børnene.
På længere sigt kan det liv man får fastlagt gennem konfliktmægling måske alligevel ende med at man indstiller sig på vanskelighederne så de ikke kommer til at fylde så meget, og så de ikke giver åben konflikt.
Hvordan arbejder jeg med konfliktmægling
Konfliktmægling har til formål at indgå aftaler om konkrete emner. Det er muligt at følge op og måske justere på de aftaler der er indgået.
I konfliktmægling skal begge parter have mulighed for at udtrykke hvad der er vigtigt for dem. Som regel er begge parter til stede samtidig. Jeg sørger for at begge kommer til orde lige meget og at dialogen bliver så konstruktiv som muligt.
Når man skal blive enige om noget, er det vigtigt at der er en god ramme for at samtalen. Vi aftaler derfor først hvilke emner vi skal tale om, og jeg sørger for at vi holder os til emnet, så det ikke bliver en uoverskuelig samtale.
Det kan indimellem også være en fordel at jeg taler med hver part for sig for at afklare den enkeltes synspunkter. Det kan også være nødvendigt for at nedtone de følelsesmæssig vanskeligheder der kan vise sig under den fælles samtale når parterne prøver at tale om vigtige emner der skal indgås aftaler om.
Konfliktmægling eller parterapi?
Konfliktmægling er anderledes end parterapi, blandt andet på den måde at man ofte i parterapi forsøger at fremme nærheden mellem parter der ønsker at have en tæt relation til hinanden. Ved konfliktmægling arbejder man sammen og respekterer samtidig at man ikke har en tæt følelsesmæssig relation. En vanskelighed kan være at den ene part ønsker en tættere relation end den anden. I parterapi ville man arbejde med relationen og nærheden. I konfliktmægling arbejder man ikke med dette, men man kan, hvis det er nødvendigt med en afklaring, i stedet lave aftaler om hvor tæt man skal være på hinanden og hvilken form for kontakt man skal have. Det kan handle om hvor tit, hvordan og om hvilke emner man skal tale sammen.